Spm:
Assalamu Aleykum!
Hvis man har en kronisk sykdom, eller problemer/sykdommer som var veldig lenge hvor man f.eks blør konstant eller har mye luft i magen, hva skal man gjøre da?
Har hørt om jenter som har så mye mensen i lengre perioder fordi det er noe galt, er de fritatt fra bønn i all den tiden de har blødninger?
Hvis man pass wind konstant pga et kroppslig problem, og hvis det bryter wudhu hele tiden, hvordan skal man forholde seg til Salaah?
Hvis man lider av blødersykdom (hEmofili), så er det slik at bare ved minimale skader så kan man blø ihjel. Hvis man for eksempel får et kutt, så blør man veldig, veldig lenge. Siden rennende blod fra sår bryter wudhu, hvordan skal en person med denne sykdommen gjøre wudhu og Salaah?
Det er veldig mange andre eksempler også, men poenget er at dersom man har et problem hvor det nesten bokstavelig talt er umulig å være i wudhu-tilstand lenge nok, da går man glipp av mange Salaah. Er man fritatt? skal man gjøre Qadha?
Wassalam
Svar:
Islam er lett.
La oss si at en person blør fra nesa og det stopper ikke,så er det kun 10 min igjen for tiden til zohr .
Da gjør h*n wodhoo uansett om blodet renner. Så ber h*n.
Når neste salaah tid begynner så bryter wodhoo automatisk og h*n gjør wodhoo og kan be neste salaah (asr)selv om en forsatt blør.
La oss si at ved neste salaah tid som er asr i dette eksemplet så blør en minst 1 gang mellom asr og maghrib tiden så vil ikke det bryte wodhoo.
En slik person blir kalt “maazoor” (unnskyldt) i sharia og kun tiden til neste salaah som bryter wodhoo.
Men skal man på toalettet eller promper så må en gjøre wodhoo.
Allah vet best!
Imam Tehsin Abo Barirah