Hva skal en venstrehendt person gjøre?

Venstrehendt/sunnah

Spm:

Assalamu Aleykum

De som er venstrehendt vil kanskje ha problemer med å f.eks spise med høyre hånd etc. Hva skal man gjøre da?

Er det forresten synd å spise med venstre hånd, eller er det “bare” mislikt?

Wassalam

 

Svar:

Asslamo Allaikom.

Det er sunnah å bruke høyre hånd til edel gjøremål og venstre hånd til andre gjøremål. Man synder ikke hvis man bruker venstre hånd istedenfor høyre hånd. Men det er Sunnah og en muslim bør følge sunnah så lenge det ikke er nødvendig å bruke venstre hånd, som for eksempel venstrehendte mennesker.

Man må øve seg, kjenner flere som skriver med venstre men spiser og drikker med høyre. Har en stor lærer/Shaykh som er venstrehendt.

Her er noen hadith:

Sayyida Aisha (ra) sa at Profeten (fred være med han) elsket å bruke hans høyre hånd når han skulle ta på sko, bruke kamb på håret, renselse… (Bukhari og Muslim).

She also related that, The Messenger of Allah’s hand (blessings and peace be upon him) was for his purification and eating, and his left for the toilet and anything lowly. [Abu Dawud; Nawawi declared it rigorously authentic in his Majmu`]

Anas (Allah be pleased with him) said, It is from the sunna that you enter the mosque with your right leg, and leave with your left leg. [Hakim]

Det er jo en hadith som er i riyaad-us-saalihiin at Profet s.a.w.s sa til en sahaabi som spiste med venstre om å spise med sin høyre.

Han sa (ved latskap) at han ikke klarer det. Profet s.a.w.s. sa du vil aldri klare det heller. (dua i mot/badd dua)

Han klarte aldri å ta sin høyre hånd opp til sin munn.

Allah vet best!

Imam Tehsin Abo Barirah

Share