Må jeg ta igjen (qadha) de dagene jeg ikke kunne faste pga graviditet & amming?

SPØRSMÅL:

Salam alaykom.

Jeg kunne ikke faste sist Ramadan da jeg er gravid og var veldig dårlig, jeg tenkte da at jeg kunne ta igjen Ramadan i desember da det er kortere dager og enklere med tanke på min situasjon. Men så ble jeg syk og lagt inn på sykehus for to uker siden, jeg er enda dårlig og blir veldig fort svimmel og kvalm hvis jeg ikke spiser regelmessig og tar vitaminer da jeg har mangel På noen. Hva skal jeg gjøre nå? Jeg har termin om 6-7 uker og da ammer jeg og jeg har hørt man ikke skal faste når man ammer.? Jeg blir veldig stressa av dette da neste Ramadan er “snart” og jeg må ikke ha noe å skylde før jeg jeg faster da in shaa Allah.
Kan jeg betale penger til fattige istedenfor å ta igjen med tanke på min situasjon og alt som har hendt, jeg har ikke noe kronisk sykdom dette er bare i graviditeten som har vært veldig vanskelig for meg. Håper På svar. Jazzakallah khair.

SVAR:

Assalamo Alaikom søster.

I din situasjon kan du utsette fastene selv om neste ramadhan kommer, fordi du er unnskyldt pga amming og graviditet.

Du kan selvsagt betale 50 kr pr faste men likevel må gjøre qadhaa (faste de dagene du ikke kunne) når du ikke ammer eller er gravid eller har andre grundige årsaker til å utsette.

Betaling er frivillig slik noen lærde anbefaler men man må gjøre qadha senere. Beste er før neste ramadhan. Om det ikke lar seg gjøre så neste år, hvis ikke neste så etter det. Når i livet man er frisk så skal man ta de fastene igjen.

 F.eks.
Ramadhan fastene  i 2015 skal du ta igjen før ramadhan 2016. Klarer du ikke det i 2016 pga amming, graviditet eller sykdom så overføres det til 2017 osv
Håper det avklarer spørsmålet ditt.
Share