Salaah for musaafir (reisende)

Mas’alah/Sak no. 1
Alle imamer mener at en reisende kan be salaah samlet. Men det er litt forskjell mellom imamene slik at Imam Abo hanifah r.a. mener at man skal be hver salaah i sin egen tid. F.eks. Zohr slutter kl. 17:00 og da begynner asr, da kan man be zohr 16:55 og be asr 17:00 så det blir samlet men i sin egen tid.

Mens Imam Shaf’ii r.a., Imam Ahmed r.a. og Imam Malik r.a. mener at en reisende kan be to salaah samlet i en tid. Zohr og asr. Maghrib og isha. Fajr skal leses alene selvfølgelig.

Alle lærde av de 4 lovskolene har sine bevis fra koranen og sunnah. Så man skal følge sin lovskole.

No.2
Imam Shaf’ii r.a. (tror imam Ahmed også mener det samme) at en reisende trenger ikke å be 2 istedenfor 4 rakaah. (Zohr, asr og Isha kan bes 2 og 2 istedenfor 4, 4.)

Mens imam Abo Hanifah r.a. mener at en REISENDE MÅ be 2 rakaah i zohr, asr og isha.
Maghrib blir fremdeles 3 og fajr 2.

No. 3
Om faste så er det slik at hvis en reisende har problemer så kan en la vær å faste og gjøre om den fasten (qadhaa) etter ramadhan.

No. 4
Hvem er reisende i sharia?
En som har gjort intensjon til å reise for 87 km eller mer er en reisende fra en går ut av byen sin.
En som bor i Stavanger har intensjon til å reise til Oslo blir en reisende i følge sharia fordi det er mer enn 87 km, og med det han kommer ut fra Stavanger og kommer til Sandnes og vil be asr f.eks, så ber han 2.

Hvor lenge er man regnet som reisende?

Når man er på en reise og har ikke kommet til målet så forblir man reisende i følge sharia.

Når man stopper en plass om det måtte være midertidlig stopp (Kristiansand)eller en har nådd målet (i dette eksempelet Oslo) så forblir man reisende hvis en har intensjon til å være der for 14 dager eller mindre.

Har man intensjon for 15 dager eller mer så er man ikke reisende lenger i følge sharia. da skal man be full salaah 4 for zohr, asr og isha.

Det er intensjonen som teller. En hadde intensjon til å være i Oslo for 1 måned (da er han/hun ikke reisende lenger) men pga. noe så måtte han reise tilbake til Stavanger, så da er de salaah han har fullført helt ok.

Det samme hvis en kom til oslo for mindre enn 14 dager men måtte bli igjen til han blir ferdig med jobben, da skal han be 2 uansett fordi hans intensjon er å reise tilbake i første anledning

Share