Spiste haram, kan jeg be?

Spm:

hvis man vet at man har fått i seg mat som er haram, så skal man ta igjen salah for 40 dager? Hva hvis man ikke vet om det? Jeg er litt redd for å få det i meg ved et uhell, for eksempel en bror som jobber med halalkjøtt sa at kjøttet i Norge som regel ikke er halal. Eller om man får det i seg på andre måter, for eksempel hvis noe er puttet i maten, eller hvis man spiser hos andre og de trodde maten var halal og den ikke er det. Fordi da er det jo en fare for at ingen av bønnene våre blir akseptert?

Jeg leste om en hadith hvor tre av sahabah sa noe som “jeg vil være en så bra muslim at jeg ikke gifter meg”, den andre sa “jeg vil være en så bra muslim at jeg aldri sover”, og den tredje sa “jeg skal aldri spise kjøtt”, også sa Profeten saw noe om at de prøvde å bli bedre enn ham, og om han ikke er bra nok. Så lurer på, hvis man velger å ikke spise kjøtt fordi man er redd for at kjøttet ikke er rent, er det da en synd?

 

Svar:

Assalamo Alaikom!

Nei, man må ikke be 40 dagers salaah. Salaah er gyldig men ikke qabool indallah (akseptert hos Allah) men ellers har man fullført sin plikt og da må en ikke be på nytt. Mange tror at når man har spist haram så kan man ikke be salaah (bønn) for 40 dager fordi Allah aksepterer ikke salaah for 40 dager.

Det betyr ikke at man ikke skal be, fordi man ber ikke KUN for belønningen men fordi det er en ordre fra Allah. Så salaah skal bes.

Skjer det med uhell, uten vilje etter at man forsket og prøvde å spise halal men ble f.eks. lurt, så er det selvsagt tilgitt og kommer ikke under 40 dagers hadith inshaAllah.

Allah vet best!

Imam Tehsin Abo Barirah

Share